Història
Banda Simfónica certamen València 2002
banda certamen altea
Concert 14-3-08

La tradició musical d'Alaquàs es remunta a mitjan del segle passat. Existiren fins a tres bandes, a pesar de ser una població de 2.500 habitants. Segons consta en documentació escrita la "Banda Primitiva" es fundà oficialment en 1895. D'igual forma en 1926 es legalitzà "El Centro Musical de Socorros Mutuos", amb els seus propis estatuts. En 1932 un grup de músics s'escindí de la Banda Primitiva creant una nova banda de música denominada popularment "Los Galgos".


Després de 1939 i sota la batuta de D. José Medina Ferrer, director honorari, s'anaren agrupant músics que havien pertangut a alguna de les anteriors agrupacions i amb els instruments que pogueren recuperar-se, sense cap nom concret, assajaven i participaven en festivals i concursos. En 1950 es consolidà la unió dels citats músics, que junt amb simpatitzants de la població es constituïren en Associació Musical sota el nom de "Unión Alacuasense Musical".


En 1952 s'informà la població la disposició de la banda per a assistir a certàmens, i immediatament participà en un concurs, el de pasdobles de falles, organitzat per Cifesa, on es guanyà el 1er. Premi. Al mes de Juliol del mateix any, s'assisteix al certamen de València en la Segona Secció, quedant en 3er. lloc. Entre 1952 i 1963 la banda collita deu premis consecutius en el certamen de bandes de la Fira de Juliol de València, sent els que amb més afecte es recorden: 1er. Premi de la Secció Segona en 1955, que donava pas a la Primera Secció; 1er. Premi de la Secció Primera en 1961 i Premi de Direcció per al nostre mestre José Medina. 1er. Premi de la Secció Primera en 1962 que donava accés, a l'aconseguir en dos anys consecutius el primer premi, a la secció superior, a la Secció Especial. Des de llavors, són innumerables els triomfs i guardons obtinguts per aquesta banda.

Així mateix ha sigut invitada a nombroses localitats, tant en la nostra geografia nacional com en l'estranger, sent els viatges més destacats els següents: febrer de 1978, Carnestoltes de Narbona (França); agost de 1978 Villagarcía d'Arosa (Pontevedra); 1983, Guillarey-Tui (Pontevedra); 1984 i 1985, Lanjarón (Granada); 1.988, Lanjarón i Monachil (Granada); 1989, gira per Extremadura donant concerts a les ciutats d'Azuaga, Castuera i Jerez de los Caballeros. En 1986 és invitada pel programa de T.V.E. "Gente Joven" on ofereix el concert que clausura dita programa, tornant en 1994 a Guillarey (Pontevedra). En abril de 1995 oferí un concert extraordinari en unió amb els cors de la localitat al Palau de la Música de València on obtingué un èxit sense preens i es cobrí l'aforament en la seua totalitat. En maig de 1996 s'oferí de nou un concert amb els cors d'Alaquàs, al Teatre Principal de València.

El 4 de març de 1989 la banda fou dirigida en concert extraordinari pel mestre director D. Enrique García Asensio. En 1990, realitzà una gira per Hongria, donant concerts a la Galeria Nacional de Budapest i en diverses ciutats hongareses. En 2002 realitzà una gira per Portugal oferint dos concerts en municipis d’Oporto. L'any 2009 realitzà amb molt d'èxit per part de la crítica un concert al Teatre "Amilcar Poncielli" de Cremona (Itàlia) amb motiu de l'agermanament de dita ciutat amb el nostre municipi. Durant l'abril de 2010 la banda sigué convidada per la nació Argentina per realitzar una gira de concerts a Buenos Aires, San Juan, Zonda, Pocito... amb motiu de la celebració del Bicentenari de l'independencia de la república argentina.


La plantilla habitual de la banda és de 80 places. Són molts els músics que s'iniciaren en aquesta banda i que actualment són professors per oposició en distintes bandes i orquestres tant civils com a militars.


Des de l'any 1996, són més de 300 el nombre d'alumnes que cursen estudis en les distintes fases de l'aprenentatge musical. Té una escola de música on s´impartixen les dos vessants acadèmiques de formació; per una part el Centre Autoritzat per la Conselleria d’Educació per a impartir el grau elemental i mitjà de música (Conservatori) i per altra banda l´escola de música on es forma com a músic amateur. A més, s´integren els estudis musicals a l´ensenyament general a l´escola Bonavista d´Alaquàs.


En 1999 tradueix el seu nom al valencià sent el seu nom actual Unió Musical d’Alaquàs. Per l'Orde del Ministeri de l'Interior, INT/3928/2005, de 24 de novembre, B.O.E. del 16 de desembre del 2005, es va declarar d'utilitat pública l´associació Unió Musical d´Alaquàs.


La junta directiva està presidida per En Eleuterio Fernández i Lozano i és director de la banda  N'Enric Parreño i Moratalla.