Història
L'OLIVAR MAJORS

INFORMACIÓ GENERAL

UN POC D'HISTÒRIA.

El grup L'Olivar naix en 1996 per la iniciativa d'un grup d'alaquasers amants del folklore i les tradicions. Alguns, que anaven a ser clavaris de la Mare de Déu de l'Olivar, patrona d'Alaquàs, propasaren a la resta de clavaris, que com una activitat de la clavaria se subvencionara durant un any un mestre de ball. Aquestos clavaris van formar el nucli fundacional del Grup l’Olivar.


La finalitat del Grup L’Olivar és enssenyar les músiques, balls i danses tradicionals valencianes.


Després de totes les dificultats que comporta la creació i gestió d'aquest tipus d'activitat, el Grup s'ha consolidat gràcies a què està integrat dintre la Unió Musical d'Alaquàs, compta amb el suport Municipal i el treball incansable dels seus components.

En l'actualitat el Grup, amb uns 60 components, està format per les Escoles de: Rondalla, Cant, Ball i Colla de dolçaines i tabals.

A l'Escola de ball hi ha les seccions: Infantil, Jovenil i d'Adults, d'acord amb el nivell i edat de cada component.


Sembla que la continuïtat està garantida.

ELS MESTRES

Mestre de Ball i Director Artístic: FERRAN ROIG I SILLA.

Mestra de Rondalla: MARIA JOSEP PASTOR I BALAGUER.

Mestra de Cant: TERESA SEGARRA BELDA.

Mestres de la Colla de dolçaines i tabals: EVA CASTELLÓ, dolçaina i TONI SANTOS, tabal.

PER A FORMAR PART DEL GRUP

Pots inscriure’t en qualsevol moment I unir-te a nosaltres.

Requisits: Estimar les tradicions valencianes. Ser soci o fill de soci de la Unió Musical d´Alaquàs i reomplir la fitxa d'inscripció.

Destinataris: Qualsevol persona major de 6 anys.

INSCRIPCIONS: Lloc i horari:

A la Secretaria de la Unió Musical d'Alaquàs, Avinguda País Valencià 9. A partir de les 18 hores, de dilluns a divendres.
En qualsevol mes de l'any.

Telèfons de contacte: Oficines del Musical: 96 151 52 50: Carles o José.

Contractació: 670 270 870 :José Manuel.

President: 660939225: Ximo.
Secretària:625441008: Teresa.

Inici de classes: Setembre.

Final de les classes: Juliol.

Quan incorporar-se? en qualsevol moment.

Llocs d'assaig: Els balladors a la Sala de dansa de la Unió Musical d'Alaquàs. Cant , Rondalla i la Colla en les aules del Musical.

Horaris:

Cant: dilluns de 20 a 21.30

Rondalla: dimarts de 20.30 a 22.

Ball: dimarts a partir de les 18 fins les 22, segons el grup siga infantil, jovenívol o d'adults.


Colla de dolçaines i tabaleterss:
les classes són individuals, per a tot tipus d'informació cal consultar amb Paco que fa d’encarregat.

Inici: Octubre.
Finalització: Juny.


Aportacions económiques per les classes.

Infantil i juvenil: 7 Euros mensuals.
Adults 13 Euros mensuals.

ACTIVITATS


El Grup organitza durant les Festes Locals de setembre una “dansà” en la que participen balladors de diverses localitats valencianes. La festa acaba amb un sopar de germanor i sarau. Així mateix, es participa en les dansades d'altres pobles de les comarques valencianes: Picanya, Paiporta, El Port de Sagunt, Sagunt, Carcaixent, Alzira, Meliana, Sedaví, Almenara, Borriana, El Puig de Santa Maria, Alfarb, Silla, Manises, Picassent, Nàquera, Muro... amb els qui compartix l'amor pel folklore.

També té un repertori d'espectacles que sempre presenta durant les Festes Locals o Els Concerts de Tardor. Amb posterioritat es representen en altres localitats com ara: Novelda, Casinos, Caudete de la Fuentes, La Vila-Joiosa, Almenara, Humanes (Madrid), Barcelona, Terol, Torreagüera (Múrcia).

Durant el mes de març organitza L'APLEC INFANTIL I JUVENIL DE DANSES VALENCIANES d'àmbit intercomarcal que acaba en dinar de germanor.

L'OLivar ha realitzat intecanvis amb grups de les diverses Comunitats Autónomes de l'Estat: Múrcia, Jerez de los Caballeros (Extremadura), Illes Balears: Andrach (Mallorca).

ESPECTACLES EN REPERTORI:

1.- “Els balls i la vestimenta valenciana”.

Aquest espectacle està dividit en tres parts:

En la primera s’associen els balls populars de finals del segle XIX i principi del XX amb la roba i complements d'home, de dona, de treball i mudar. Sempre es fa referència a la vestimenta tradicional dels nostres avantpassats.

A la segona s'associen els balls a la roba de treball i mudar de la ciutadania popular i benestant del segle XVIII.

I a la tercera part, aquesta associació es realitza entre els balls i la vestimenta de la noblesa valenciana afrancesada del XVIII.

L'espectacle, a més a més de la seua funció didàctica, és d'una destacada bellesa plàstica.

Té una duració aproximada de 70 minuts.

2.- "Els balls populars: Seguidilles, Fandangos, Boleros i Jotes".

Es presenten i s'interpreten els quatre tipus de balls populars específics de les nostres terres abans de rebre les primeres influències europees del XIX com la Polca.

També ací prima la funció didàctica de l’espectacle, primordial per al grup. El nostre públic ha de coneixer allò que és específicament nostre.

3.- Alaquàs: Tradició i Futur.

A partir de la vida de dos joves d'Alaquàs - podrien ser de qualsevol lloc del món - es fa un recorregut pels costums i festes populars als diversos moments de l'any: les Festes locals, la Pasqua, la “demanà”, Els Clavaris...

No es pretén presentar una postal antiga, o una visió enyoradissa dels temps passats, tot al contrari es vol despertar en l'espectador el desig de projectar aquestos costums a les noves generacions, per tal que les estimen i així es mantinguen els trets diferenciadors d'una terra i una cultura única.

4.- Instruments tradicionals de la Festa: La Festa sagrada i La festa Profana.

Es mostren els instruments tradicionals de les festes popularsa, des dels més primitius, com el corn marí, els testos, la canya, el canyisset, etc fins els més elaborats com la bandúrria el llaüt i el violí.

S'interpreten danses populars de la Processó del Corpus i balls tradicionals de les festes populars.

L'espectacle incorpora el llenguatge del ventall.

És molt apropiat per a festes populars.