El nostre arxiu històric al projecte Música a la llum

Què és Música a la llum?

 
El programa Música a la llum, patrocinat per Caixabank i organitzat per l’Institut Valencià de Cultura – Generalitat Valenciana i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), sorgeix per col·laborar amb les societats musicals a la conservació, posada en valor i difusió de l’esplèndid patrimoni cultural custodiat als seus arxius.

Des de començament de 2017 un equip de tècnics, amb el suport dels responsables de cada societat, està arreplegant informació detallada sobre els arxius musicals i administratius de les bandes i qualsevol altre patrimoni d’interés. Tot això es dona a conèixer a través de la seua pàgina web, que pretén ser una ferramenta per a investigadors, estudiants, membres de les societats  i en general ciutadans interessats. Ací també es dona accés a audiovisuals, textos i estudis sobre la nostra música de vent i els seus creadors. Un lloc facebook manté el contacte diari amb els implicats.

Música a la llum, que forma part del projecte Caixabank Escolta València, està així mateix enregistrant discos en col·laboració amb la Jove Banda Simfònica de la FSMCV, ha organitzat un congrés sobre el patrimoni custodiat per les societats musicals (decembre 2018) i prepara altres iniciatives per convertir-se en el principal referent documental sobre la música de banda a la Comunitat Valenciana.

Feu clic a la imatge per accedir a la web del projecte Música a la llum.

El projecte en Alaquàs

L’any 2020 es va procedir a la creació de l’Arxiu Històric de la Unió Musical d’Alaquàs, ja que a la nostra banda es conserven materials d’arxiu de les diferents bandes i societats anteriors i posteriors a la guerra civil. Tota aquesta documentació, partitures, etc. conformen un patrimoni de valor incalculable que mereixia ser inventariat i preservat de manera adequada per a les generacions futures de músiques i músics d’Alaquàs.

El material musical està catalogat i inventariat en una base de dades informàtica Access i està pràcticament acabant-se de digitalitzar. S’encarrega d’ell de manera diligent i amb una sensibilitat especial en la seua conservació el nostre magnífic company i músic Francisco Roselló Forriol, arxiver de la societat.

Ell és qui s’ocupa de la part més important de l’arxiu, on es conserven més de 3.400 obres, algunes d’elles molt valuoses com són transcripcions d’algunes òperes amb data del segle XIX de Joaquín Rambla, Miguel Navarro, etc. Gran quantitat d’obres de les editorials de principis del segle XX adquirides per la Banda Primitiva i el Centro Musical de Socorros Mutuos. Algunes de les partitures tenen dedicatòries dels diferents directors, inscripcions dels músics o indicacions dels premis obtinguts amb elles, destacant una edició amb segell de l’Ajuntament de València de l’obra Les alegres comares de Windsor interpretada per la Banda Nova al Certamen de la Fira de Juliol de 1893.

Destaquem en aquest apartat els anomenats Quaderns de banda amb peces populars com valses, masurques, polkes… molt típics de finals del segle XIX. I amb major importància, obres que es pensaven desaparegudes com tres marxes per a la festivitat del Corpus compostes per Salvador Giner, Carlos Llorens i Juan Peyró; o les Batalles de Felix Soler i Ibáñez, composicions descriptives plenes d’efectes que recreaven les batalles com focs d’artifici, tocs de corneta…

Es conserven també obres autògrafes d’autors com Mariano Puig Yago, Juan Evangelista Martínez García, Antonio Vento Galindo, José Medina Ferrer, Vicent Sanchís Sanza, entre d’altres.
Destaquem el repertori composat per a la nostra població: l’Himne d’Alaquàs, les marxes de processó als patrons, molts pasdobles dedicats a membres de la societat musical …
A més es conserva per donació de la família tot l’arxiu personal de José Medina Ferrer, director honorari, amb les seues composicions, mètodes d’armonia, piano, composició, instrumentació, solfeig… així com material musical de tipologia variada (sarsuela, guions de director, biografies de músics, diccionaris, etc.).

En quant al material històric es conserven:

  • Els estatuts originals de la Banda Primitiva de 1895, 1905, 1916 i 1932 donats per Josep Maria Soriano Bessó.
  • Documentació antiga de caràcter administratiu des de l’any 1950.
  • Els diplomes i premis de concursos, festivals i viatges (el més antic de 1909);
  • Els materials audiovisuals:
    • Gravacions d’audio de Jose Maria Planells Cervera (la més antiga de 1980) i tots els enregistraments oficials. en cassettes i CD.
    • Filmacions de vídeo (la més antiga de 1958), destacant les de Miguel Cubells Martínez i Federico Peiró Alegre, entre d’altres.
    • Fotografies (la més antiga 1893), de les que poden gaudir en l’exposició virtual d’aquesta web.
  • Programes de mà de concerts i llibres de les festes de Santa Cecília des de 1972 a l’actualitat;
  • Algunes peces d’uniformitats antigues i les banderes de 1954 (amb dues imatges de Santa Cecília i una llauradora, de les dos banderes de les bandes anteriors a la guerra civil), la de 1982 (actual) i corbatins.
  • Recentment s’ha entrevistat a persones majors vinculades a la banda, enregistrant-les de manera digital.

Tot aquest material ha estat digitalitzat i emmagatzemat de manera ordenada junt amb donacions de famílies i informació trobada a hemeroteques, biblioteques i arxius. Material que servirà de base a les investigacions de totes aquelles persones que desitgen accedir a ell i principalment a la tesi doctoral que està preparant el responsable de l’arxiu històric David Gómez Zambrano.

Ací podeu consultar la fitxa de la descripció arxivística de la nostra Unió Musical d’Alaquàs.

Finalment compartim la notícia d’inclusió de la nostra banda al projecte Música a la llum.