Les nostres bandes i la Semana Santa Marinera

Aquest passat divendres 8 de març, el nostre president Antonio Monzó Ferrandis i el secretari David Gómez Zambrano, van ser convidats per la Corporació dels Granaders de la Verge a assistir a les tradicionals missa i posterior processó de Divendres de Dolors a la Parròquia de Nuestra Señora de los Ángleles del barri del Cabanyal a València.

La Corporació de Granaders de la Verge és una de las més històriques i senyeres de la Setmana Santa Marinera, i presenta la peculiaritat, de tindre característiques pròpies del seu origen militar. Aquest origen es deu a l’escolta dels soldats francesos que ocuparen València durant la guerra de la independència, que a les ordres del general Suchet, custodiaven la Verge dels Dolors en les processons per guanyar-se l’afecte dels valencians. Segons la tradició, d’ahí els seus uniformes de tall napoleònic.

Aquesta corporació es va refundar en 1942 i enguany celebra el seu 80 aniversari, encara que tenien notícies de la seua fundació com ja hem dit en dates més antigues, pocs són els testimonis documentals que conserven de la seua existència anterior a la Guerra Civil, situant el punt de partida de la corporació moderna en 1928, quan participaren a la Gran Desfilada creada pel Comité Central de Festes, primer nom que va rebre la Junta Major de la Setmana Santa Marinera.

És ací on la nostra banda, al contactar amb ells a partir de les investigacions realitzades al voltant de la nostra història, els va fer saber que al nostre arxiu històric conservem un diploma de honor del 4 d’abril de 1926, diumenge de resurrecció, atorgat per la Comparsa de Granaderos de la Parroquia de los Ángeles del Cabanyal a la Banda Primitiva de Alacuás.

Aquest diploma demostra per tant, que amb molta anterioritat ja existia aquesta corporació amb el nom de Comparsa de Granaderos.

Per aquest motiu, i en agraiment a la notícia d’aquesta gran troballa el president de la Corporació de Granaders de la Verge, Jorge Simó Ramírez i el Hermano Mayor José María Benaches Fuentes, demanaren la assistència dels nostres directius als actes com a convidats en la secció d’autoritats junt amb els granaders d’honor 2002, l’actor Enrique Arce, el pirotècnic Ricardo Caballer i l’arquitecte José Maria Tomás; així com les clavariesses d’honor, les falleres majors de València 2019-21, Consuelo Llobell i Carla García.

Estan previstes futures reunions per tal d’establir col·laboracions futures entre ambdues entitats, així com l’entrega d’un facsímil del diploma custodiat a l’UMA.

Peró la relació de la festa amb Alaquàs, encara continuaria els següents anys. Així per exemple, al diari  s’anunciava el programa de la Setmana Santa Marinera amb les diferents Comfraries i Germandats del Grao, Cabanyal i Canyamelar. En el llistat de les bandes contractades per amenitzar els actes trobem novament a la Banda Primitiva de Alacuás, potser amb la mateixa Corporació de Granaders de la Verge.

En 1929, el mateix diari però del dia 22 de març, anunciava la participació d’una Música de Alacuás, amb la Hermandad del Santo Sepulcro. En canvi, quan parla de la Corporació de Granaders, no s’indica quina banda els acompanyava. Potser la Banda Primitiva va ser contractada pels primers o potser es tractara de l’altra banda d’Alaquàs, el Centro Musical.

La Correspondencia de Valencia del 29 de març de 1928

Banda Primitiva d’Alaquàs – Director: Juan Evangelista Martínez García

Diumenge de ressurrecció de 1928 a la Plaça de la Creu del Canyamelar