Hui fa 176 anys d'aquesta primera notícia
La primera notícia d’actuacions de la banda que s’ha localitzat de moment, està relacionada amb un acte religiós. El 15 de febrer de 1846 es va realitzar el trasllat de les relíquies de Sant Urbà màrtir des de la Catedral de València fins a la parròquia de Torrent, diferents diaris en feren una crònica detallada del trasllat que travessava els termes municipals de València, Mislata, Xirivella, Alaquàs i Torrent. Aquestes cròniques esmentaven que, en arribar al terme d’Alaquàs, es trobava l’Ajuntament i el poble a l’espera de les relíquies, i que els mossos d’Alaquàs se’n feren càrrec, moment en el qual s’esmenta, per primera vegada, que «precedía la música» la comitiva que travessà els nostres carrers.
Vol dir açò que la nostra banda va ser creada eixe mateix any? La realitat és que es tracta de la primera notícia d’una actuació, per a la qual evidentment s’havien preparat abans i per tant el procés d’aprenentatge de tocar els instruments és anterior però, fins que trobem nova documentació que ho demostre, aquest és el punt de partida de la música de banda al nostre poble.
Ací teniu la crònica del diari El tiempo del 9 de març de 1846, encara que el mateix text sense cap canvi va aparéixer també el dia següent a la Gacerta de Madrid, el dia 11 a El Heraldo i el dia 12 a El Católico, sembla que una notícia redactada pel corresponsal valencià va ser publicada primer al Diario Mercantil de Valencia i després a tota una sèrie de diaris publicats a Madrid de repercussió nacional.
Com haureu observat, hem anomenat el mot música per substituir el terme actual banda. La veritat és que encara hui en dia continua utilitzant-se moltes vegades, és prou habitual sentir de qualsevol persona expressions com «anem a la música», «la música de tal poble» o simplement «passa la música» en els actes de carrer. De fet, l’accepció de la paraula com un conjunt de músics apareix a nombrosos diccionaris de diferents èpoques, també a l’actual de l’AVL. Podríem caure en una errada si llegim l’expressió «La música de Alacuás» a la premsa o els documents, de pensar que ens parlaven de dolçaina i tabalet, però aquests darrers instruments rebien el nom de «música del país» per diferenciar-los de les bandes.
Per il·lustrar aquest ús en el context de l’època, el 12 de novembre de 1850 se celebrà a la ciutat de València la processó del Sant Calze, en la qual participaren delegacions de trenta-un pobles acompanyats per les imatges de la respectiva patrona, entre els quals podem trobar el d’Alaquàs. Les cròniques de premsa afirmaven que «de muchos de ellos vinieron músicas de aficionados muy numerosas…».
Finalment, vos compartim un gravat de l’època en el qual podem veure l’aspecte de les relíquies i l’urna amb la imatge del sant que la banda va acompanyar en processó.