Skip to content

Grup L’Olivar

Des de 1996

Grup l'Olivar

Hola amigues i amics de la música i el folklore popular.

Aprofitant la creació de la pàgina Web de la UMA, des del Grup l’Olivar d’Alaquàs volem deixar constància de la nostra raó de ser.

Per a començar, dir-vos que Alaquàs és un poble extremadament sociable, on l’associacionisme és molt potent, i allà per l’any 1996 un grup d’amics i coneguts ens ajuntem per a programar la Festa a la Mare de Deu de l’Olivar, i amb la inquietud que les tradicions com a Poble no caigueren en l’oblit, ens plantegem el “promocionar unes classes de Balls Valencians”, perquè tot aquell/aquella que volguera, poguera anar a aprendre a ballar-los.
I així va nàixer el ” GRUP L’OLIVAR D’ALAQUÀS “.

A poc a poc, i amb la il·lusió que va posar aquell primer grup, quasi íntegrament dones, es va anar ampliant i creixent amb la incorporació d’una Rondalla, una Colla de Tabal i Dolçaina, una Escola de Cant Valencià d’Estil, i per a preservar el futur, un Grup Infantil.

En tots aquests anys des de la seua creació, hem “gaudit fent gaudir” en els diferents llocs on hem actuat, al llarg de les comarques del País Valencià com en altres comunitats autònomes: Múrcia, Madrid, Barcelona, Illes Balears, així com també fora de les nostres fronteres: Marsciano a Itàlia i Philadelphia als Estats Units.

A part del nostre treball en la recuperació i recopilació de peces populars, també hem volgut “fer Poble” i enriquir el nostre patrimoni cultural amb la creació de peces pròpies, que hem donat al nostre Ajuntament, i per tant al nostre poble, com són: “la Jota d’Alaquàs“, el ” Fandango del Castell” i el “Bolero de l’Olivar“.

També hem teatralitzat en diferents obres musicals, la manera de ser i viure dels alaquassers i alaquasseres, en obres que parlen de les nostres festes, la indumentària tradicional, el significat del llenguatge del ventall.

Al mes de setembre, aprofitant les Festes Patronals, a part de la “actuació oficial” a la porta de l’Ajuntament, organitzem la “Dansà d’Alaquàs“, que amb el transcórrer dels anys, s’ha convertit en un referent clàssic, on acudeixen a ballar a tot el llarg del Carrer Major els Grups de Ball de les Comarques del País Valencià, omplint el carrer de música de tabal i dolçaina, alegria i color.

L’any 2016 rebem el “Premi Castell” en el seu IVA Edició, en reconeixement a la nostra labor divulgativa i cultural de les tradicions musicals, de cants i balls de les nostres terres.