Les bandes d’Alaquàs a les falles de fa 100 anys

Ara fa 100 anys, en el mes de març de 1922, es van plantar a València 37 monuments fallers. Entre les notícies de la premsa, trobem els esbossos de les falles, la composició de les comissions falleres o els programes d’actes programats. D’entre tota aquesta informació, volem destacar la participació de les dues bandes que aleshores hi havia a Alaquàs, la Primitiva i el Centro Musical de Socorros Mutuos, a les festes falleres.

La Banda Primitiva, dirigida en aquell moment per Francisco Tàrrega Barberà frança, sigué contractada per la comissió de la Falla Plaça Mossén Sorell- Carrer Corona, al barri del Carme.

Per la seua part, el Centro Musical de Socorros Mutuos, dirigits per Francisco Forment Martí el mestrico, va ser contractat per la Falla dels carrers Lepanto – Doctor Monserrat.

Diari La Correspondencia de Valencia, del dia 17 de març de 1922.

Com era la falla a la que tocà la Banda Primitiva?

El seu lema era Valencia i l’artista faller Manuel Giménez. Aquesta falla no va obtindre cap dels vuit premis concedits per part del jurat, però aquestos van decidir concedir-li un accèsit. Lo Rat Penat otorgava els premis als millors llibrets, el d’aquesta falla va obtindre el tercer pel seu, escrit pel poeta José María Juan García. La Peña Festes valencianes també otorgava premis als llibrets i en aquest cas van concedir-li el segon, valorat en 25 pessetes. 

Esbós publicat al Diario de Valencia del dia 18 de març de 1922.

Esbós de la Falla dipositat a l’Arxiu Municipal de València, publicat a la web www.cendradigital.com

I com era la falla a la que tocà el Centro Musical?

L’artista faller era Carmelo Roda i mostrava una visió molt crítica amb la guerra del nord d’Àfrica, un tema de màxima actualitat en aquell moment. Aquesta no va aconseguir cap guardó.

Esbós publicat al Diario de Valencia del dia 18 de març de 1922.

Fotografia de la Falla, publicada a la web www.cendradigital.com